Termin wydawania żywności w lutym 2020r.
Informujemy, że w dniach 20 - 21.02.2020r. będzie wydawana żywność dla osób uprawnionych do uczestnictwa w Programie Operacyjnym POPŻ 2014-2020. Podprogram 2019.
Przydział żywności w miesiącu luty 2020 na 1 osobę:
fasola x 4 op./0,8 kg
makaron kukurydziany x 1 op./0,5 kg
filet z makreli x 5 szt./0,85 kg
cukier x 1 szt./1 kg
olej x 1l /1 kg
Łącznie na jedną osobę przypada 4.95 kg
W lutym 2020r. będą prowadzone niefinansowane działania w ramach środków towarzyszących Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 - 2020 w Podprogramie 2019:
- 14 lutego — „Budujemy relacje”- poznajemy uczucia
- „Tłusty czwartek” - ostatni dzień karnawału - dyskusja w oparciu o zwyczaje i obrzędy
Termin wydawania żywności w styczniu 2020r.
Informujemy, że w dniach 30 - 31.01.2020r. była wydawana żywność dla osób uprawnionych do uczestnictwa w Programie Operacyjnym POPŻ 2014-2020. Podprogram 2019.
Przydział żywności w miesiącu styczeń 2020 na 1 osobę:
makaron jajeczny x 18 op./9 kg
mleko x 9 l/9 kg
ser żółty x 13,5 szt./5,4 kg
szynka drobiowa x 27 szt./8,1 kg
Łącznie na jedną osobę przypada 31.5 kg
W styczniu 2020r. były prowadzone niefinansowane działania w ramach środków towarzyszących Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 - 2020 w Podprogramie 2019:
- „Moje postanowienia noworoczne " zajęcia grupowe podsumowujące miniony rok, dyskusja.
- Karnawał czas zabawy i radości
WAŻNE-PODPROGRAM 2019
Z przykrością informujemy, że rozpoczęcie POPŻ Podprogramu 2019 opóźni się o kilka miesięcy. Powodem jest unieważnienie przeprowadzonego przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa [KOWR] przetargu na dostarczanie żywności. Kilku przedsiębiorców odwołało się od wyników postępowania, wskazując formalne błędy w procedurze. Krajowa Izba Odwoławcza przychyliła się do tego wniosku, uznając, że błędy, które pojawiły się w postępowaniu przetargowym prowadzonym przez KOWR, mogły wpłynąć na jego wyniki. Z tego względu KOWR był zobowiązany do anulowania całego procesu. W zaistniałej sytuacji konieczne jest przeprowadzenie nowego przetargu. Zakładając, że zostanie on ogłoszony w drugiej połowie sierpnia 2019 r. dostawy produktów do naszego magazynu rozpoczną się dopiero w grudniu br. lub nawet w styczniu 2020 r. W związku z tym wszyscy musimy wykazać się cierpliwością, niestety bowiem nie mamy wpływu na przebieg procedur. Możemy mieć jedynie nadzieję, że więcej uchybień nie będzie. Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej zaktualizowało Wytyczne na Podprogram 2019. Jest to pierwszy konieczny krok, by KOWR mógł ogłosić ponowne przetarg. Okres dostaw i dystrybucja zostały wydłużone się o 1 miesiąc. Wytyczne przewidują okres dostaw od grudnia 2019, ale biorąc pod uwagę aktualne wydarzenia i nasze dotychczasowe doświadczenie przy realizacji wcześniejszych programów, wiemy, że nastąpi to znacznie później. KOWR ma możliwość przyspieszyć procedurę wyłaniania zwycięzców i podpisywania z nimi umów, jednak w tym momencie ciężko powiedzieć jak długo to potrwa. Jednocześnie informujemy, że nastąpi zmiana składu rocznego zestawu paczki –ilość koncentratu pomidorowego została zmniejszona z 8 do 7 sztuk. Fakt ten wynika ze wzrostu cen żywności w ostatnich miesiącach. Prosimy o poinformowanie Państwa podopiecznych o zaistniałej, całkowicie niezależnej od nas sytuacji i prawdopodobnych terminach rozpoczęcia realizacji Podprogramu 2019. Bardzo ubolewamy nad powstałą sytuacją. Jest ona dużym utrudnieniem zarówno dla Państwa, jak i dla nas, a przede wszystkim dla Państwa podopiecznych. Mamy nadzieję, że administracja rządowa dołoży wszelkich starań, aby czas oczekiwania na realizację Podprogramu był jak najkrótszy. W razie pytań prosimy o kontakt
Bank Żywności w Elblągu tel. 55 6486611
PODROGRAM 2019
CELEM PROGRAMU jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie
sierpień 2019 do czerwiec 2020, a jej celami szczegółowymi są:
- organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z
organizacji partnerskich lokalnych, zwanych dalej OPL, zgodnie z zasadami
PO PŻ,
- racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPO oraz z innych źródeł na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym,
- przekazanie artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami POPŻ,
- prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne.
OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI: sierpień 2019-czerwiec 2020
Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest przez Banki Żywności [OPR] do Organizacji Partnerskich Lokalnych [OPL], która przekazuje żywność bezpośrednio do osób potrzebujących.
KRYTERIA KWALIFIKOWALNOŚCI I SPOSÓB KWALIFIKACJI:
- Pomoc w ramach POPŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji życiowej (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie - których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, : 1 402,00 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 1 056 zł dla osoby w rodzinie, stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.
- Sposób kwalifikacji:
- OPS będą wydawać osobom potrzebującym skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej lub przekazywać OPL listy osób zakwalifikowanych do pomocy z POPŻ, pod warunkiem uzyskania zgody tych osób;
- OPL mogą w swoich siedzibach przyjmować oświadczenia od osób kwalifikujących się do przyznania pomocy żywnościowej [załącznik nr 5 do wytycznych]. Oświadczenia wraz z wypełnionym skierowaniem przekazywane będą do OPS, następnie OPS wystawia skierowania, które będą przekazywane do OPL;
- OPL mogą samodzielnie kwalifikować wyłącznie osoby bezdomne do udziału w POPŻ na podstawie podpisanego oświadczenia [załącznik nr 6 do wytycznych].
ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:
- Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym za pośrednictwem Organizacji Partnerskich Lokalnych ( OPL ) w formie paczek żywnościowych lub posiłków.
- Paczka żywnościowa to minimum kilka tj. składająca się z co najmniej trzech artykułów spożywczych z różnych grup towarowych wydawanych jednorazowo a wchodzących skład zestawu. Zestaw roczny artykułów spożywczych obejmuje: ( kg )
1 |
groszek z marchewką |
3,2 |
2 |
fasola biała |
3,2 |
3 |
koncentrat pomidorowy |
1,28 |
4 |
buraczki wiórki |
1,05 |
5 |
powidła śliwkowe |
1,8 |
6 |
makaron jajeczny |
4,5 |
7 |
makaron kukurydziany |
1,0 |
8 |
ryż biały |
3,0 |
9 |
kasza gryczana |
1,5 |
10 |
herbatniki maślane |
0,8 |
11 |
mleko UHT |
7,0 |
12 |
ser podpuszczkowy dojrzewający |
2,0 |
13 |
szynka drobiowa |
2,7 |
14 |
szynka wieprzowa mielona |
1,8 |
15 |
pasztet wieprzowy |
0,48 |
16 |
filet z makreli |
1,53 |
17 |
cukier |
4,0 |
18 |
olej rzepakowy |
4,0 |
19 |
gołąbki w sosie pomidorowym |
1,7 |
20 |
sok jabłkowy klarowany |
4,0 |
- Posiłek to każdy posiłek przygotowany w OPL, np. jadłodajnie, schroniska dla osób bezdomnych] do tego przeznaczone: śniadanie, II śniadanie, obiad – w szczególności gorący posiłek, podwieczorek, kolacja]. Posiłki do spożycia na miejscu są przygotowywane i wydawane w placówkach posiadających zaplecze kuchenne (m.in. w schroniskach dla bezdomnych, jadłodajniach, noclegowniach) z wyłączeniem świadczenia usług firm zewnętrznych (np. catering).
- W uzasadnionych sytuacjach np. stan zdrowia, lub indywidualne potrzeby żywnościowe można zmienić artykuł spożywczy na inny w odpowiedniej proporcji lub zwiększyć liczbę opakowań.
- W przypadku rodzin z dziećmi dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych do potrzeb rodzin .
- Żywność wydawana osobom potrzebującym w ramach POPŻ wydawana jest nieodpłatnie.
SKŁADANIE SKARG PRZEZ OSOBY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCE:
Każda osoba potrzebująca ma prawo złożenia skargi dotyczącej sposób dystrybucji żywności do Banku Żywności w Elblągu ul. Stefczyka 7/8 ,
82-300 Elbląg tel. 55 6486611
mail.: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.,
następnie do Federacji Polskich Banków Żywności z siedzibą w Warszawie albo
do Instytucji Zarządzającej - Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.
DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE:
Działania realizowane przez Bank Żywności w Elblągu na rzecz podopiecznych OPL, przy współpracy z OPL i OPS:
- warsztaty kulinarne;
- warsztaty edukacji ekonomicznej;
- warsztaty dietetyczno-żywieniowe
- programy edukacyjne dot. zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności.
Działania realizowane są w siedzibie organizacji biorącej udział w Podprogramie lub w miejscu wyznaczonym przez organizację na rzecz podopiecznych, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania. Terminy oraz miejsca realizacji warsztatów znajdują się na stronnie internetowej Banku Żywności w Elblągu oraz stronie internetowej Organizacji Partnerskiej lokalnej ( OPL )
Działania realizowane przez Organizacje Partnerskie Lokalne ( OPL ) na rzecz podopiecznych to:
- włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych, np.: zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa;
- grupy wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji (np. osoby starsze, matki z dziećmi, osoby samotne);
- pomoc towarzyszącą niezbędną do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych – osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej);
- pomoc w utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym;
- wsparcie psychologiczne/terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.
Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ – ale nie znaczy to, że każda osoba musi z nich skorzystać. Konieczna jest współpraca z OPS w zakresie rzeczywistych potrzeb objęcia wsparciem działaniami osób, które korzystają z POPŻ. Działania nie mogą się pokrywać z działaniami prowadzonymi w ramach innych funduszy unijnych (EFS i PROW) w danym województwie, ale muszą być z nimi komplementarne.
PODPROGRAM 2018 – efekty
- (OPL) POLSKIE STOWARZYSZENIE NA RZECZ OSÓB
Z NIEPEŁNOSPRAWNOŚCIĄ INTELEKTUALNĄ KOŁO W ELBLĄGU
realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2018 – czerwiec 2019.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
- Pomoc żywnościowa trafiła do 9 osób znajdujących się w trudnej sytuacji
życiowej z terenu województwa
WARMIŃSKO - MAZURSKIEGO
- Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 0,44415 ton żywności;
- 81 paczek żywnościowych;
- 0 posiłków;
- W ramach Podprogramu 2018 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 3 warsztaty edukacyjne, w których udział wzięły 3 osoby.
- Rodzaje warsztatów:
- Ekonomiczne - 2 spotkania dla 2 uczestników
- Żywieniowo - dietetyczne – 1 spotkanie dla 1 uczestnika
- Kulinarne - 0 spotkań dla 0 uczestników
- Niemarnowanie żywności – 0 spotkań dla 0 uczestników
Termin wydawania żywności w miesiącu czerwiec 2019r.
Informujemy, że w dniach 07.06-10.06-11.06.2019r będzie wydawana żywnośc dla osób uprawnionych do uczestnictwa w Programie Operacyjnym POPŻ 2014-2020. Podprogram 2018
Przydział żywności w miesiącu czerwiec 2019 na 1 osobę:
groszek x 4op./6,4 kg
ryż x 2op./ 4 kg
szynka drobiowa x 1op./ 0,3 kg
szynka wieprzowa x 4op./ 4,8 kg
pasztet x 2op./ 0,64 kg
filet z makreli x 3op./ 1,53 kg
miód x 1op./ 0,4 kg
cukier x 1op./ 1 kg
Łącznie na jedną osobę przypada 7,33 kg
Termin wydawania żywności w maju 2019r
Informujemy, że w dniach 08.05.-10.05.2019r. będzie wydawana żywność dla osób uprawnionych do uczestnictwa w Programie Operacyjnym POPŻ 2014-2020. Podprogram 2018
Przydział żywności w miesiącu maj 2019 na 1 osobę:
fasola x2 szt./1,6 kg
powidła śliwkowe x 2 sł./1,2 kg
makaron jajeczny x 2 op./ 2 kg
mleko x 2l./4 kg
gołąbki x 1 sł./0,85 kg
filety z makreli x 4szt./2,72 kg
Łącznie na jedną osobę przypada 5.93 kg
Termin wydawania żywności w kwietniu 2019
Informujemy,że w dniach 17.04-19.04.2019 będzie wydawana żywność dla osób uprawnionych do uczestnictwa w Programie Operacyjnym POPŻ 2014-2020. Podprogram 2018
Przydział żywności w miesiącu kwiecień 2019 na 1 osobę:
groszek x2 /1,6 kg
koncentrat pomidorowy x6/ 5,76 kg
ser żółty x2/ 1,6 kg
szynka wieprzowa x4/ 4,8 kg
cukier x1 / 1 kg
olej x1 / 1 kg
buraczki x1/ 0,35 kg
powidła śliwkowe x2/ 1,2 kg
Łącznie na jedną osobę przypada 6,71 kg
Przydział żywności w miesiącu marcu 2019 na jedna osobę:
fasola 4 op./6,4 kg
makaron jajeczny 2 op./2 kg
makaron kukurydziany 1 op./0,5 kg
mleko 1 op./1 l.
ser żółty 1 szt./0,4 kg
kabanosy 3 op./1,08 kg
kasza gryczana 1 op./0,5 kg
Łącznie na jedną osobę: 5,36 kg
Termin wydawania żywności w lutym 2019
Informujemy, że w dniach 11.02.-15.02.2019 będzie wydawana żywność dla osób uprawnionych do uczestnictwa w Programie Operacyjnym POPŻ 2014-2020.Podprogram 2017
Przydział w miesiącu lutym 2019 na jedną osobę:
makaron jaj 3 op./4,5 kg
ryż 1 op./1 kg
kasza gryczana 1 op./ 0,5 kg
mleko UHT 1 op./1 l
ser żółty 1 szt./1 kg
gołąbki 1 sł./1 kg
Łącznie na jedna osobę:5,25 kg
Termin wydawania żywności w listopadzie 2018 (II tura)
Informujemy, że w dniach 28.11.2018 do 30.11.2018 będzie wydawana żywność dla osób uprawnionych do uczestnictwa w Podprogramie Operacyjnym POP 2014-2020 Podprogramu 2017
Przydział w miesiącu listopad 2018 na 1 osobę:
- makaron jajeczny x2/2kg
- Ser żółty x1/0,4
- szynka drobiowa x3/2,7
- pasztet wieprzowy x2/0,64
- mleko x1/1l
- herbatniki x4/3,2
- Łącznie na 1 osobę przypada 4,42kg
Termin wydawania żywności w listopadzie 2018
Informujemy, że w dniach 07.11.2018-09.11.2018 będzie wydawana żywność dla osób uprawnionych do uczestnictwa w Podprogramie Operacyjnym POP 2014-2020 Podprogramu 2017
Przydział w miesiącu listopad 2018 na 1 osobę:
- fasola 3 szt/3,6 kg
- koncentrat pomidorowy 4 szt./2,56 kg
- mleko 1 op./ 1 l
- szynka drobiowa 2 szt./ 1,2 kg
- filet z makreli 3 szt./ 1,53 kg
- Łącznie na jedną osobę 3,95 kg
PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020
JEST WSPÓŁFINANSOWANY Z
EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM
PODROGRAM 2018
CELEM PROGRAMU jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie
sierpień 2018 – czerwiec 2019, a jej celami szczegółowymi są:
- organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z
organizacji partnerskich lokalnych, zwanych dalej OPL, zgodnie z zasadami
PO PŻ,
- racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPO oraz z innych źródeł na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym,
- przekazanie artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami POPŻ,
- prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne.
OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI: sierpień 2018 – czerwiec 2019
Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest przez Banki Żywności [OPR] do Organizacji Partnerskich Lokalnych [OPL], która przekazuje żywność bezpośrednio do osób potrzebujących.
KRYTERIA KWALIFIKOWALNOŚCI I SPOSÓB KWALIFIKACJI:
- Pomoc w ramach POPŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji życiowej (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie - których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, : 1268,00 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 1028 zł dla osoby w rodzinie, stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.
- Sposób kwalifikacji:
- OPS będą wydawać osobom potrzebującym skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej lub przekazywać OPL listy osób zakwalifikowanych do pomocy z POPŻ, pod warunkiem uzyskania zgody tych osób;
- OPL mogą w swoich siedzibach przyjmować oświadczenia od osób kwalifikujących się do przyznania pomocy żywnościowej [załącznik nr 5 do wytycznych]. Oświadczenia wraz z wypełnionym skierowaniem przekazywane będą do OPS, następnie OPS wystawia skierowania, które będą przekazywane do OPL;
- OPL mogą samodzielnie kwalifikować wyłącznie osoby bezdomne do udziału w POPŻ na podstawie podpisanego oświadczenia [załącznik nr 6 do wytycznych].
ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:
- Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym za pośrednictwem Organizacji Partnerskich Lokalnych ( OPL ) w formie paczek żywnościowych lub posiłków.
- Paczka żywnościowa to minimum kilka tj. składająca się z co najmniej trzech artykułów spożywczych z różnych grup towarowych wydawanych jednorazowo a wchodzących skald zestawu. Zestaw roczny artykułów spożywczych obejmuje: ( kg )
1 |
groszek z marchewką |
3,6 |
2 |
fasola biała |
3,6 |
3 |
koncentrat pomidorowy |
1,6 |
4 |
buraczki wiórki |
1,05 |
5 |
powidła śliwkowe |
1,8 |
6 |
makaron jajeczny |
4,5 |
7 |
makaron kukurydziany |
0,5 |
8 |
ryż biały |
3 |
9 |
kasza gryczana |
1,5 |
10 |
herbatniki maślane |
0,8 |
11 |
mleko UHT |
7 |
12 |
ser podpuszczkowy |
2,4 |
13 |
szynka drobiowa |
3 |
14 |
szynka wieprzowa |
2,1 |
15 |
pasztet wieprzowy |
0,64 |
16 |
kabanosy wieprzowe |
0,36 |
17 |
filet z makreli |
1,7 |
18 |
cukier |
4 |
19 |
miód nektarowy |
0,4 |
20 |
olej rzepakowy |
4 |
21 |
gołąbki w sosie pomidorowym |
1,6 |
- Posiłek to każdy posiłek przygotowany w OPL, np. jadłodajnie, schroniska dla osób bezdomnych] do tego przeznaczone: śniadanie, II śniadanie, obiad – w szczególności gorący posiłek, podwieczorek, kolacja]. Posiłki do spożycia na miejscu są przygotowywane i wydawane w placówkach posiadających zaplecze kuchenne (m.in. w schroniskach dla bezdomnych, jadłodajniach, noclegowniach) z wyłączeniem świadczenia usług firm zewnętrznych (np. catering).
- W uzasadnionych sytuacjach np. stan zdrowia, lub indywidualne potrzeby żywnościowe można zmienić artykuł spożywczy na inny w odpowiedniej proporcji lub zwiększyć liczbę opakowań.
- W przypadku rodzin z dziećmi dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych do potrzeb rodzin .
- Żywność wydawana osobom potrzebującym w ramach POPŻ wydawana jest nieodpłatnie.
SKŁADANIE SKARG PRZEZ OSOBY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCE:
Każda osoba potrzebująca ma prawo złożenia skargi dotyczącej sposób dystrybucji żywności do Banku Żywności w Elblągu ul. Stefczyka 7/8 ,
82-300 Elbląg , tel. 55 6486611
mail.: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.,
następnie do Federacji Polskich Banków Żywności z siedzibą w Warszawie albo
do Instytucji Zarządzającej - Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.
DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE:
Działania realizowane przez Bank Żywności w Elblągu na rzecz podopiecznych OPL, przy współpracy z OPL i OPS:
- warsztaty kulinarne;
- warsztaty edukacji ekonomicznej;
- warsztaty dietetyczne;
- warsztaty niemarnowania żywności.
Działania realizowane są w siedzibie organizacji biorącej udział w Podprogramie lub w miejscu wyznaczonym przez organizację na rzecz podopiecznych, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania. Terminy oraz miejsca realizacji warsztatów znajdują się na stronnie internetowej Banku Żywności w Elblągu.
Działania realizowane przez Organizacje Partnerskie Lokalne ( OPL ) rzesz podopiecznych to:
- włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych, np.: zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa;
- grupy wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji (np. osoby starsze, matki z dziećmi, osoby samotne);
- pomoc towarzyszącą niezbędną do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych – osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej);
- pomoc w utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym;
- wsparcie psychologiczne/terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.
Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ – ale nie znaczy to, że każda osoba musi z nich skorzystać. Konieczna jest współpraca z OPS w zakresie rzeczywistych potrzeb objęcia wsparciem działaniami osób, które korzystają z POPŻ. Działania nie mogą się pokrywać z działaniami prowadzonymi w ramach innych funduszy unijnych (EFS i PROW) w danym województwie, ale muszą być z nimi komplementarne.
PODPROGRAM 2017 – efekty
1. (OPL) POLSKIE STOWARZYSZENIE NA RZECZ OSÓB Z NIEPEŁNOSPRAWNOŚCIĄ INTELEKTUALNĄ KOŁO W ELBLĄGU
realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
• warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
• skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
• mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
• mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
• cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
• tłuszcze (olej rzepakowy),
• dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
3. Pomoc żywnościowa trafiła do 21 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa WARMIŃSKO- MAZURSKIEGO.
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
1,29518 ton żywności;
21 paczek żywnościowych;
0 posiłków;
4. W ramach Podprogramu 2017 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 2 warsztaty edukacyjne,
w których wzięło 10 Osób
6. Rodzaje warsztatów:
• Ekonomiczne - 1 spotkanie dla 5 uczestników
• Żywieniowe – 0 spotkań dla 0 uczestników
• Kulinarne - 0 spotkań dla 0 uczestników
• Niemarnowanie żywności - 1 spotkań dla 5 uczestników
Termin wydawania żywności w miesiącu czerwiec 2018r.
Informujemy, że w dniach 13.06.2018-15.06.2018 będzie wydawana żywność dla osób uprawnionych do uczestnictwa w Programie Operacyjnym POPŻ 2014-2020. Podprogram 2017.
Przydział w miesiącu czerwcu 2018 na jedną osobę:
fasola 1szt./ 0,4 kg
buraczki 2 szt./ 0,7 kg
makaron jajeczny 2 op./ 1 kg
makaron kukurydziany 2 op./0,5 kg
kasza 4 op./2,02 kg
szynka 2 op./0,6 kg
filet z makreli 7 szt./1,21 kg
olej 1 szt./ 1 kg
Łącznie na jedną osobę:7,43 kg
TERMIN WYDANIA ŻYWNOŚCI W MIESIĄCU MAJ 2018
INFORMUJEMY, ŻE W DNIACH 16.05.2018-18.05.2018 BĘDZIE WYDAWANA ŻYWNOŚĆ DLA OSÓB UPRAWNIONYCH DO UCZESTNICTWA W PROGRAMIE OPERACYJNYM POPŻ 2014-2020 PODPROGRAM 2017
PRZYDZIAŁ W MIESIĄCU MAJU 2018 NA JEDNA OSOBĘ:
groszek 5szt/2 kg
koncentrat pomidorowy 4 szt/0,64 kg
powidła śliwkowe 1 szt/0,3 kg
mleko 2 op./ 2 kg
szynka 4 szt/ 1,2 kg
cukier 2 op./2 kg
miód 1 szt/ 04 kg
Łącznie na jedną osobę: 8,54 kg
Termin wydawania żywności w kwietniu 2018
Informujemy, że w dniach 18.04.2018-20.04.2018 będzie wydawana żywność dla osób uprawnionych do uczestnictwa w Programie Operacyjnym POPŻ 2014-2020. Podprogram 2017
Przydział w miesiącu kwietniu 2018 na jedną osobę:
groszek 3szt/1,2 kg.
buraczki 1szt/0,35 kg.
powidła 2szt/0,6 kg.
Makaron jajeczny 2op./1 kg.
kabanosy 3szt./0,36 kg.
herbatniki 1szt./0,2 kg.
ser żółty 1szt./0,4 kg.
Łącznie na jedną osobę: 4,11 kg
Termin wydawania żywności w lutym 2018
Informujemy, że w dniach 14.02.2018-16.02.2018 będzie wydawana żywność dla osób uprawnionych do uczestnictwa w Programie Operacyjnym POPŻ 2014-2020. Podprogram 2017
Przydział w miesiącu lutym 2018 na jedną osobę:
Fasola 3szt./1,2 kg
Makaron jajeczny 3szt./1,5 kg
Ryż 1 szt./1,0 kg
Kasza 2szt./1,0 kg
Herbatniki 3 szt./0,6 kg
Gulasz wieprzowy 1 szt./0,85 kg
Szynka wieprzowa 3 szt./0,9 kg
Ser żółty dla 10 osób za udział w działaniach towarzyszących –do rozdysponowania 7,6 kg (dla 9 osób po dwie szt., dla 1 osoby 1 szt.)
Termin wydawania żywności w styczniu 2018
Informujemy, że w dniach 17.01.2018-19.01.2018 będzie wydawana żywność dla osób uprawnionych do uczestnictwa w Programie Operacyjnym POPŻ 2014-2020. Podprogram 2017
Przydział w miesiącu styczniu 2018 na jedną osobę:
Fasola 2szt./0,8 kg
Makaron jajeczny 2 szt./1,0 kg
Ryż 1 szt./1,0 kg
Mleko 1szt./ 1,0 l
Ser żółty 2szt./0,8 kg
Szynka drobiowa 2szt/0,6 kg
Łączny przydział żywności : 5,20 kg
Termin wydawania żywności w Grudniu 2017
Polskie Stowarzyszenie na rzecz Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną Koło w Elblągu informuje, że w dniach 08.12.2017 ,11.12.2017-13.12.2017 będzie wydawana żywność dla osób uprawnionych do uczestnictwa w Programie Operacyjnym POPŻ2014-2020. PODPROGRAM 2017
Przydział żywności w grudniu 2017 na jedna osobę:
Groszek z marchewką 2szt./0,8 kg
Koncentrat pomidorowy2szt./0,32 kg
Buraczki wiórki 1 szt./0,35 kg
Powidła śliwkowe 2szt./0,6 kg
Mleko UHT 1szt./1l.
Ser podpuszczkowy 1szt./0,40 kg
Cukier 1szt./1kg
Ryż 1 szt./1kg
Olej 1szt./1l.
Razem na jedna osobę: 6,47 kg
Informacja o prowadzonych działaniach w ramach środków towarzyszących
Serdecznie zapraszamy na warsztaty ekonomiczne i warsztaty prawidłowego żywienia, które odbędą się w dniu 06.11.2017 roku o godzinie 9.30 w budynku PSONI przy ulicy Saperów 14 d.
Warsztat prawidłowego żywienia poprowadzi p. Barbara Bukowska
Warsztat ekonomiczny poprowadzi p. Katarzyna Ciszewska- Wojtas
Działanie prowadzone we współpracy z Bankiem Żywności.
TERMIN WYDAWANIA ŻYWNOŚCI W MIESIĄCU LISTOPADZIE 2017
Polskie Stowarzyszenie na rzecz Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną Koło w Elblągu informuje, że w dniach 08.11.2017, 10.11.2017, 13.11-14.11.2017 będzie wydawana żywność dla osób uprawnionych do uczestnictwa w Programie Operacyjnym POPŻ 2014-2020. Podprogram 2017
ZMIANA W WYTYCZNYCH- PODPROGRAM 2017
W dniu 13-09-2017 r. MRPiPS ogłosiło zmianę Wytycznych na POPŻ-Podprogram 2017.
Do zestawu rocznego zostały dodane 2 nowe produkty:
1) Miód wielokwiatowy 0,4 l/os
2) Kabanosy wieprzowe 0,36 kg/os
PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020
JEST WSPÓŁFINANSOWANY Z
EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM
PODROGRAM2017
CELEM PROGRAMU jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywno-ściowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie
sierpień 2017 – czerwiec 2018, a jej celami szczegółowymi są:
a) organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji partnerskich lokalnych, zwanych dalej OPL, zgodnie z zasadami PO PŻ,
b) racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPO oraz z innych źródeł, na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym,
c) przekazanie artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami PO PŻ,
d) prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne.
OKRES REALIZACJI PODPROGRAMU: 23.03.2017- 15.07.2018.
OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI: sierpień 2017 – czerwiec 2018
Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest przez Bank Żywności w Elblągu [OPR] do Organizacji Partnerskich Lokalnych [OPL] na terenie województwa warmińsko-mazurskiego, która przekazuje żywność bezpośrednio do osób potrzebujących.
KRYTERIA KWALIFIKOWALNOŚCI I SPOSÓB KWALIFIKACJI:
1. Pomoc w ramach POPŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji życiowej (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie - których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj.: 1268,00 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 1028 zł dla osoby w rodzinie, stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.
2. Sposób kwalifikacji:
• OPS będą wydawać osobom potrzebującym skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej lub przekazywać OPL listy osób zakwalifikowanych do pomocy z POPŻ, pod warunkiem uzyskania zgody tych osób;
• OPL mogą w swoich siedzibach przyjmować oświadczenia od osób kwalifikujących się do przyznania pomocy żywnościowej [załącznik nr 5 do wytycznych]. Oświadczenia wraz z wypełnionym skierowaniem przekazywane będą do OPS, następnie OPS wystawia skierowania, które będą przekazywane do OPL;
• OPL mogą samodzielnie kwalifikować wyłącznie osoby bezdomne do udziału w POPŻ na podstawie podpisanego oświadczenia [załącznik nr 6 do wytycznych].
ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:
1. Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym za pośrednictwem Organizacji Partnerskich Lokalnych w formie paczek żywnościowych lub posiłków:
2. Paczka żywnościowa to minimum kilka tj. składająca się z co najmniej trzech artykułów spożywczych z różnych grup towarowych wydawanych jednorazowo a wchodzących skład zestawu. Zestaw roczny artykułów spożywczych obejmuje:
1. groszek z marchewką 4 kg,
2. fasola biała 4 kg,
3. koncentrat pomidorowy 1,76 kg,
4. buraczki wiórki 1,05 kg,
5. powidła śliwkowe 1,5 kg,
6. makaron jajeczny 4,5 kg,
7. makaron kukurydziany bezglutenowy 0,5 kg
8. ryż biały 4 kg,
9. kasza gryczana 2 kg,
10. herbatniki maślane 0,6 kg,
11. mleko UHT 7 l,
12. ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg,
13. gulasz wieprzowy z warzywami 1,7 kg,
14. szynka drobiowa 3 kg,
15. szynka wieprzowa mielona 2,1 kg,
16. pasztet wieprzowy 0,64 kg,
17. filet z makreli w oleju 1,7 kg,
18. cukier biały 4 kg,
19. olej rzepakowy 4 l;
3. Posiłek to każdy posiłek przygotowany w OPL, np. jadłodajnie, schroniska dla osób bezdomnych] do tego przeznaczone: śniadanie, II śniadanie, obiad – w szczególności gorący posiłek, podwieczorek, kolacja]. Posiłki do spożycia na miejscu są przygotowywane i wydawane w placówkach posiadających zaplecze kuchenne (m.in. w schroniskach dla bezdomnych, jadłodajniach, noclegowniach) z wyłączeniem świadczenia usług firm zewnętrznych (np. catering).
4. W uzasadnionych sytuacjach np. stan zdrowia, lub indywidualne potrzeby żywno-ściowe można zmienić artykuł spożywczy na inny w odpowiedniej proporcji lub zwiększyć liczbę opakowań.
5. W przypadku rodzin z dziećmi dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych do potrzeb rodzin .
6. Żywność wydawana osobom potrzebującym w ramach POPŻ wydawana jest nieodpłatnie.
SKŁADANIE SKARG PRZEZ OSOBY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCE:
Każda osoba potrzebująca ma prawo złożenia skargi dotyczącej sposób dystrybucji żywność do Banku Żywności w Elblągu ul. Stefczyka 7/8 , 82-300 Elbląg tel. 55 6486611,
mail.: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. , następnie do Federacji Polskich Banków Żywności z siedzibą w Warszawie albo do Instytucji Zarządzającej - Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.
DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE:
Działania realizowane przez Bank Żywności na rzecz podopiecznych OPL, przy współpracy z OPL i OPS:
• warsztaty kulinarne;
• warsztaty edukacji ekonomicznej;
• warsztaty dietetyczne;
• warsztaty niemarnowania żywności.
Działania realizowane są w siedzibie organizacji biorącej udział w Podprogramie lub w miejscu wyznaczonym przez organizację na rzecz podopiecznych, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania. Terminy oraz miejsca realizacji warsztatów znajdują się na stronach internetowych Banków Żywności.
Działania realizowane przez Organizacje Partnerskie Lokalne rzesz podopiecznych to:
• włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych, np.: zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa;
• grupy wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji (np. osoby starsze, matki z dziećmi, osoby samotne);
• pomoc towarzyszącą niezbędną do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych – osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej);
• pomoc w utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym;
• wsparcie psychologiczne/terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.
Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ – ale nie znaczy to, że każda osoba musi z nich skorzystać. Konieczna jest współpraca z OPS w zakresie rzeczywistych potrzeb objęcia wsparciem działaniami osób, które korzystają z POPŻ. Działania nie mogą się pokrywać z działaniami prowadzonymi w ramach innych funduszy unijnych (EFS i PROW) w danym województwie, ale muszą być z nimi komplementarne.
PODPROGRAM 2016 – efekty
1. W ramach POPŻ Podprogram 2016, który był realizowany w okresie sierpień 2016 - czerwiec 2017 współpracowaliśmy z Bankiem Żywności w Elblągu.
2. Program był skierowany do osób potrzebujących, o niskich dochodach, do których trafiły takie produkty jak: makaron jajeczny 5 kg, ryż biały 5 kg, herbatniki 2 kg, mleko UHT 9 l, ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg, groszek z marchewką 3,20 kg, fasola biała 3,20 kg, koncentrat pomidorowy 1,28 kg, powidła śliwkowe 1,20 kg, gulasz wieprzowy z warzywami 4,25 kg, filet z makreli w oleju 1,36 kg, szynka drobiowa 2,70 kg, szynka wieprzowa 0,3 kg, pasztet wieprzowy 0,16 kg, cukier biały 4 kg, olej rzepakowy 4 l.
3. Za naszym pośrednictwem pomoc żywnościowa trafiła do 15 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej.
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 0,82915 ton żywności;
- 154 paczek żywnościowych;
5. W ramach Podprogramu 2016 nasi podopieczni korzystający z pomocy żywnościowej uczestniczyli w działaniach towarzyszących. W ramach tych działań uczestniczyliśmy w warsztacie edukacyjnym, w których wzięło udział 12 osób
6. Rodzaje warsztatów:
- Żywieniowe - jedno spotkanie dla 12 uczestników
PODPROGRAM 2016
Uwaga - najważniejsze zmiany w Wytycznych Instytucji Zarzadzającej ( MPRiPS ) z dnia 28-12-2016 r. § 6 Pkt 3. Otrzymuje brzmienie:
„Pomoc żywnościowa może być przekazywana do osób spełniających kryteria kwalifikowalności do statusu osoby najbardziej potrzebującej, tj.: osób i rodzin znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej, spełniających kryteria określone w art. 7 ustawy o pomocy społecznej i których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj. 1268 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1028 PLN dla osoby w rodzinie .
§ 6 Pkt 4.c. otrzymuje brzmienie:
„przestrzegać zasad wydawania paczki żywnościowej określonych w Wytycznych IZ:
Paczka żywnościowa dla 1 odbiorcy końcowego oznacza: minimum kilka (tj. co najmniej trzy) artykułów spożywczych z różnych grup towarowych wydanych jednorazowo, a wchodzących w skład zestawu w Podprogramie 2016.
Zestaw artykułów spożywczych w Podprogramie 2016 obejmuje:
• makaron jajeczny 5 kg,
• ryż biały 5 kg,
• herbatniki 2 kg,
• mleko UHT 9 l,
• ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg
• groszek z marchewką 3,20 kg,
• fasola biała 3,20 kg,
• koncentrat pomidorowy 1,28 kg,
• powidła śliwkowe 1,20 kg,
• gulasz wieprzowy z warzywami 4,25 kg,
• filet z makreli w oleju 1,36 kg,
• szynka drobiowa 2,70 kg,
• szynka wieprzowa 0,3 kg,
• pasztet wieprzowy 0,16 kg,
• cukier biały 4 kg,
• olej rzepakowy 4 l.”
Celem Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 jest dotarcie z pomocą żywnościową do grup osób najbardziej potrzebujących w całej Polsce. Od sierpnia 2016 roku rozpocznie się realizacja Podprogramu 2016, w ramach którego osoby najbardziej potrzebujące w całej Polsce będą mogły skorzystać ze wsparcia w postaci żywności, jak również możliwości uczestniczenia w różnych działaniach wspierających, edukacyjnych i włączających. Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 jest wspófinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
Do 14 czerwca 2017 roku w Polskim Stowarzyszeniu na Rzecz Osób z Upośledzeniem Umysłowym Koło w Elblągu osoby które otrzymają skierowanie z Ośrodka Pomocy Społecznej, będą mogły skorzystać ze wsparcia w postaci żywności, która cyklicznie będzie dystrybuowana w formie paczek żywnościowych. Do 14 czerwca 2017 roku, każda z osób otrzymujących paczki żywnościowe, otrzyma w nich produkty następującego typu: makaron jajeczny, ryż biały, herbatniki, mleko UHT, ser żółty , groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, powidła śliwkowe, gulasz wieprzowy z warzywami, filet z makreli w oleju, szynka drobiowa , cukier biały, olej rzepakowy.
Prócz wsparcia żywnościowego, Polskie Stowarzyszenie na Rzecz Osób z Upośledzeniem Umysłowym Koło w Elblągu realizować będzie cykliczne działania towarzyszące: Niefinansowane (obowiązkowe, realizowane przez OPL):
• włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych, np.: zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa,
• grupy wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji (np. osoby starsze, matki z dziećmi, osoby samotne).
• pomoc towarzyszącą niezbędną do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych – osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej):
• pomoc w utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym,
• wsparcie psychologiczne/terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.
Osoby korzystające ze wsparcia Programu w naszym województwie będą mogły również wziąć udział w ciekawych warsztatach edukacyjnych dotyczących wzmacniania samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego. O szczegółach informować będziemy na bieżąco. Wsparcie działaniami towarzyszącymi, pozwoli na zwiększenie wymiaru pomocy żywnościowej, która realizowana jest w ramach Programu.
Pomoc żywnościowa, w postaci paczki żywnościowej może być przekazywana do osób spełniających kryteria kwalifikowalności do statusu osoby najbardziej potrzebującej, tj.: osób i rodzin znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej, spełniających kryteria określone w art. 7 ustawy o pomocy społecznej i których dochód nie przekracza 150% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej (951 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 771 zł dla osoby w rodzinie), na podstawie skierowania wystawionego przez właściwy terytorialnie Ośrodek Pomocy Społecznej, lub w przypadku osoby bezdomnej – oświadczenia podpisanego w organizacji.
Podprogram 2016 jest kontynuacją Podprogramu 2015, w ramach którego Polskie Stowarzyszenie na Rzecz Osób z Upośledzeniem Umysłowym Koło w Elblągu objęła wsparciem żywnościowym 24 osoby. Obok dystrybucji paczek, prowadzone były również działania takie jak:
• Warsztaty dietetyczne w ramach działań towarzyszących Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020. Podczas warsztatów uczestnicy będą mogli zapoznać się z zasadami prawidłowego odżywiania, zaplanować jadłospis, dla całej rodziny z uwzględnieniem produktów unijnych pochodzących z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
• PSOUU Koło w Elblągu zorganizowało konferencję naukową „Ku nowym wzorcom dorosłości Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną w świetle wdrażania Konwencji o Prawach Osób Niepełnosprawnych.
• PSOUU Koło w Elblągu zorganizowało Dzień Sąsiada mający na celu integrację społeczną osób z niepełnosprawnością i lokalną społecznością. Wydarzenie odbywało się w trzech miejscach jednocześnie, tak aby jak największa liczba sąsiadów miała możliwość poznać się nawzajem.

Rok 2015
Do końca lutego 2016 roku w Polskim Stowarzyszeniu na Rzecz Osób z Upośledzeniem Umysłowym Koło w Elblągu, osoby które otrzymają skierowanie z Ośrodka Pomocy Społecznej, będą mogły skorzystać ze wsparcia w postaci żywności, która cyklicznie będzie dystrybuowana w formie paczek żywnościowych. Do końca lutego 2016 roku, każda z osób otrzymujących paczki żywnościowe, otrzyma w nich produkty następującego typu: makaron świderki, ryż biały, kaszę jęczmienną, płatki kukurydziane, mleko UHT, ser żółty , groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, dżem truskawkowy, mielonkę wieprzową , klopsiki w sosie własnym, cukier biały, olej rzepakowy.
PSOUU Koło w Elblągu prowadzi trzy placówki pobytu dziennego dla osób niepełnosprawnych intelektualnie: Ośrodek Rehabilitacyjno-Edukacyjno-Wychowawczy, niepubliczną placówkę oświatową, gdzie dzieci w wieku od 3 do 25 lat mogą spełniać obowiązek szkolny; Środowiskowy Dom Samopomocy dla dorosłych, gdzie uczestnicy mają zapewnioną opiekę oraz udział w terapii zajęciowej; Warsztat Terapii Zajęciowej, w którym uczestnicy mają zapewnioną rehabilitację społeczną i zawodową. Ponadto niepełnosprawni uczestnicy i ich rodziny korzystają ze wsparcia psychologicznego, pedagogicznego, terapeutycznego, socjalnego oraz rehabilitacji ruchowej.
Osoby korzystające ze wsparcia Programu w naszym województwie będą mogły również wziąć udział w ciekawych warsztatach edukacyjnych dotyczących wzmacniania samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego. O szczegółach informować będziemy na bieżąco. Wsparcie działaniami towarzyszącymi, pozwoli na zwiększenie wymiaru pomocy żywnościowej, która realizowana jest w ramach Programu.
Pomoc żywnościowa, w postaci paczki żywnościowej może być przekazywana do osób spełniających kryteria kwalifikowalności do statusu osoby najbardziej potrzebującej, tj.: osób i rodzin znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej, spełniających kryteria określone w art. 7 ustawy o pomocy społecznej i których dochód nie przekracza 150% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej (813 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 684 zł dla osoby w rodzinie), na podstawie skierowania wystawionego przez właściwy terytorialnie Ośrodek Pomocy Społecznej, lub w przypadku osoby bezdomnej – oświadczenia podpisanego w organizacji.
Podprogram 2015 jest kontynuacją Podprogramu 2014, w ramach którego Polskie Stowarzyszenie na Rzecz Osób z Upośledzeniem Umysłowym Koło w Elblągu objęło wsparciem żywnościowym 51 osób.
PODPROGRAM 2015 efekty
- W ramach POPŻ Podprogram 2015, który był realizowany w okresie maj 2015 - czerwiec 2016 do osób potrzebującym trafiły takie produkty jak mleko, ser podpuszczkowy, ser topiony, makaron świderki, ryż biały, kasza jęczmienna, płatki kukurydziane, kawa zbożowa, groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, dżem truskawkowy, mielonka wieprzowa, klopsiki w sosie własnym, cukier, olej rzepakowy.
- Pomoc żywnościowa trafiła do 24 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej.
- Wydaliśmy osobom potrzebującym ponad 1,837 ton żywności.
- W ramach Podprogramu 2015 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy jeden warsztat żywieniowy edukacyjny- rodzaj warsztatu- żywieniowy,w którym wzięły udział 3 osoby.
15.06.2015r.
Polskie Stowarzyszenie na Rzecz Osób z Upośledzeniem Umysłowym Koło w Elblągu serdecznie zaprasza na warsztaty dietetyczne w ramach działań towarzyszących Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020. Podprogram 2015, które odbędą się dnia 18.06.2015r o godzinie 16.00 w Elblągu przy ul. Saperów 14d.
Informacja o prowadzonych działaniach w ramach środków towarzyszących
Serdecznie zapraszamy na warsztaty ekonomiczne i warsztaty prawidłowego żywienia, które odbędą się w dniu 06.11.2017 roku o godzinie 9.30 w budynku PSONI przy ulicy Saperów 14 d.
Warsztat prawidłowego żywienia poprowadzi p. Barbara Bukowska
Warsztat ekonomiczny poprowadzi p. Katarzyna Ciszewska- Wojtas
Działanie prowadzone we współpracy z Bankiem Żywności.
Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE