Super User    czwartek, 16, lipiec 2015 11:38
Bank Żywności

 

Termin wydawania żywności w listopadzie 2018

Informujemy, że w dniach 07.11.2018-09.11.2018 będzie wydawana żywność dla osób uprawnionych do uczestnictwa w Podprogramie Operacyjnym POP 2014-2020 Podprogramu 2017

Przydział w miesiącu listopad 2018 na 1 osobę:

  • fasola 3 szt/3,6 kg
  • koncentrat pomidorowy 4 szt./2,56 kg
  • mleko 1 op./ 1 l
  • szynka drobiowa 2 szt./ 1,2 kg
  • filet z makreli 3 szt./ 1,53 kg
  • Łącznie na jedną osobę 3,95 kg

 

 

 

PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020

JEST WSPÓŁFINANSOWANY Z

EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM

PODROGRAM  2018

CELEM PROGRAMU jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie

 sierpień 2018 – czerwiec 2019,  a jej celami szczegółowymi są:

  1. organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z

organizacji partnerskich lokalnych, zwanych dalej OPL, zgodnie z zasadami

PO PŻ,

  1. racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPO oraz z innych źródeł  na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym,
  2. przekazanie artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami POPŻ,
  3. prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne.

OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI: sierpień 2018 – czerwiec 2019 

Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest przez Banki Żywności [OPR] do Organizacji Partnerskich Lokalnych [OPL], która przekazuje żywność bezpośrednio do osób potrzebujących. 

 KRYTERIA KWALIFIKOWALNOŚCI I SPOSÓB KWALIFIKACJI:

  1. Pomoc w ramach POPŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji życiowej (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie - których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, : 1268,00 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 1028 zł dla osoby w rodzinie, stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.
  2. Sposób kwalifikacji:
  • OPS będą wydawać osobom potrzebującym skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej  lub przekazywać OPL listy osób zakwalifikowanych do pomocy  z POPŻ, pod warunkiem uzyskania zgody tych osób;
  • OPL mogą w swoich siedzibach przyjmować oświadczenia od osób kwalifikujących się do przyznania pomocy żywnościowej [załącznik nr 5 do wytycznych]. Oświadczenia wraz z wypełnionym skierowaniem  przekazywane będą do OPS, następnie OPS wystawia skierowania, które będą przekazywane do OPL;
  • OPL mogą samodzielnie kwalifikować wyłącznie osoby bezdomne do udziału  w POPŻ na podstawie podpisanego oświadczenia  [załącznik nr 6 do wytycznych].

ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:

  1. Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym za pośrednictwem Organizacji Partnerskich Lokalnych  ( OPL ) w formie paczek żywnościowych lub posiłków.
  2. Paczka żywnościowa to minimum kilka tj. składająca się z co najmniej  trzech artykułów spożywczych  z różnych grup towarowych  wydawanych jednorazowo  a wchodzących  skald zestawu. Zestaw roczny artykułów spożywczych obejmuje: ( kg )

1

groszek z marchewką

3,6

2

fasola biała

3,6

3

koncentrat pomidorowy

1,6

4

buraczki wiórki

1,05

5

powidła śliwkowe

1,8

6

makaron jajeczny

4,5

7

makaron kukurydziany

0,5

8

ryż biały

3

9

kasza gryczana

1,5

10

herbatniki maślane

0,8

11

mleko UHT

7

12

ser podpuszczkowy

2,4

13

szynka drobiowa

3

14

szynka wieprzowa

2,1

15

pasztet wieprzowy

0,64

16

kabanosy wieprzowe

0,36

17

filet z makreli

1,7

18

cukier

4

19

miód nektarowy

0,4

20

olej rzepakowy

4

21

gołąbki w sosie pomidorowym

1,6

  1. Posiłek to każdy posiłek przygotowany w OPL, np. jadłodajnie, schroniska dla osób bezdomnych] do tego przeznaczone: śniadanie, II śniadanie, obiad – w szczególności  gorący posiłek, podwieczorek, kolacja]. Posiłki do spożycia na miejscu są przygotowywane i wydawane w placówkach posiadających zaplecze kuchenne (m.in. w schroniskach dla bezdomnych, jadłodajniach, noclegowniach) z wyłączeniem świadczenia usług firm zewnętrznych (np. catering).
  2. W  uzasadnionych sytuacjach np. stan zdrowia, lub indywidualne potrzeby żywnościowe  można zmienić artykuł spożywczy na inny w odpowiedniej proporcji  lub zwiększyć liczbę opakowań.
  3. W przypadku rodzin z dziećmi dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych do potrzeb rodzin .
  4. Żywność wydawana osobom potrzebującym  w ramach POPŻ wydawana jest nieodpłatnie.

SKŁADANIE SKARG PRZEZ OSOBY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCE:

Każda osoba potrzebująca ma prawo złożenia skargi dotyczącej sposób dystrybucji żywności do Banku Żywności w Elblągu ul. Stefczyka 7/8  ,

82-300  Elbląg , tel. 55 6486611

 mail.: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.,

 następnie do Federacji Polskich Banków Żywności z siedzibą w Warszawie albo

do Instytucji Zarządzającej - Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej. 

DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE:

Działania realizowane przez Bank Żywności w Elblągu na rzecz podopiecznych OPL, przy współpracy z OPL i OPS:

  • warsztaty kulinarne; 
  • warsztaty edukacji ekonomicznej;
  • warsztaty dietetyczne;
  • warsztaty niemarnowania żywności.

Działania realizowane są w siedzibie organizacji biorącej udział w Podprogramie lub w miejscu wyznaczonym przez organizację na rzecz podopiecznych, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania. Terminy oraz miejsca realizacji warsztatów znajdują się na stronnie internetowej Banku Żywności w Elblągu.

Działania realizowane przez Organizacje Partnerskie Lokalne ( OPL ) rzesz podopiecznych to:

  • włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych, np.: zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa;
  • grupy wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji (np. osoby starsze, matki z dziećmi, osoby samotne);
  • pomoc towarzyszącą niezbędną do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych – osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej);
  • pomoc w utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym;
  • wsparcie psychologiczne/terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.

Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osobaktóra otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ – ale nie znaczy to, że każda osoba musi z nich skorzystać. Konieczna jest współpraca z OPS w zakresie rzeczywistych potrzeb objęcia wsparciem działaniami osób, które korzystają z POPŻ. Działania nie mogą się pokrywać z działaniami prowadzonymi w ramach innych funduszy unijnych (EFS i PROW) w danym województwie, ale muszą być z nimi komplementarne.

 

 

PODPROGRAM 2017 – efekty


1. (OPL) POLSKIE STOWARZYSZENIE NA RZECZ OSÓB Z NIEPEŁNOSPRAWNOŚCIĄ INTELEKTUALNĄ KOŁO W ELBLĄGU
realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
• warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
• skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
• mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
• mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
• cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
• tłuszcze (olej rzepakowy),
• dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
3. Pomoc żywnościowa trafiła do 21 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa WARMIŃSKO- MAZURSKIEGO.
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
1,29518 ton żywności;
21 paczek żywnościowych;
0 posiłków;
4. W ramach Podprogramu 2017 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 2 warsztaty edukacyjne,
w których wzięło 10 Osób
6. Rodzaje warsztatów:
• Ekonomiczne - 1 spotkanie dla 5 uczestników
• Żywieniowe – 0 spotkań dla 0 uczestników
• Kulinarne - 0 spotkań dla 0 uczestników
• Niemarnowanie żywności - 1 spotkań dla 5 uczestników 

 

 

Termin wydawania żywności w miesiącu czerwiec 2018r.

Informujemy, że w dniach 13.06.2018-15.06.2018 będzie wydawana żywność dla osób uprawnionych do uczestnictwa w Programie Operacyjnym POPŻ 2014-2020. Podprogram 2017.

Przydział w miesiącu czerwcu 2018 na jedną osobę:

fasola 1szt./ 0,4 kg
buraczki 2 szt./ 0,7 kg
makaron jajeczny 2 op./ 1 kg
makaron kukurydziany 2 op./0,5 kg
kasza 4 op./2,02 kg
szynka 2 op./0,6 kg
filet z makreli 7 szt./1,21 kg
olej 1 szt./ 1 kg
Łącznie na jedną osobę:7,43 kg

TERMIN WYDANIA ŻYWNOŚCI  W MIESIĄCU MAJ 2018

INFORMUJEMY, ŻE W DNIACH 16.05.2018-18.05.2018 BĘDZIE WYDAWANA ŻYWNOŚĆ DLA OSÓB UPRAWNIONYCH DO UCZESTNICTWA W PROGRAMIE OPERACYJNYM POPŻ 2014-2020 PODPROGRAM 2017

PRZYDZIAŁ W MIESIĄCU MAJU 2018 NA JEDNA OSOBĘ:

groszek 5szt/2 kg

koncentrat pomidorowy 4 szt/0,64 kg

powidła śliwkowe 1 szt/0,3 kg

mleko 2 op./ 2 kg

szynka 4 szt/ 1,2 kg

cukier 2 op./2 kg

miód 1 szt/ 04 kg

Łącznie na jedną osobę: 8,54 kg

Termin wydawania żywności w kwietniu 2018

 

Informujemy, że w dniach 18.04.2018-20.04.2018 będzie wydawana żywność dla osób uprawnionych do uczestnictwa w Programie Operacyjnym POPŻ 2014-2020. Podprogram 2017

Przydział w miesiącu kwietniu 2018 na jedną osobę:

groszek 3szt/1,2 kg.

buraczki 1szt/0,35 kg.

powidła 2szt/0,6 kg.

Makaron jajeczny 2op./1 kg.

kabanosy 3szt./0,36 kg.

herbatniki 1szt./0,2 kg.

ser żółty 1szt./0,4 kg.

Łącznie na jedną osobę: 4,11 kg

 

Termin wydawania żywności w lutym 2018

Informujemy, że w dniach 14.02.2018-16.02.2018 będzie wydawana żywność dla osób uprawnionych do uczestnictwa w Programie Operacyjnym POPŻ 2014-2020. Podprogram 2017
Przydział w miesiącu lutym 2018 na jedną osobę:
Fasola 3szt./1,2 kg
Makaron jajeczny 3szt./1,5 kg
Ryż 1 szt./1,0 kg
Kasza 2szt./1,0 kg
Herbatniki 3 szt./0,6 kg
Gulasz wieprzowy 1 szt./0,85 kg
Szynka wieprzowa 3 szt./0,9 kg
Ser żółty dla 10 osób za udział w działaniach towarzyszących –do rozdysponowania 7,6 kg (dla 9 osób po dwie szt., dla 1 osoby 1 szt.)

 

Termin wydawania żywności w styczniu 2018

Informujemy, że w dniach 17.01.2018-19.01.2018 będzie wydawana żywność dla osób uprawnionych do uczestnictwa w Programie Operacyjnym POPŻ 2014-2020. Podprogram 2017

Przydział w miesiącu styczniu 2018 na jedną osobę:
Fasola 2szt./0,8 kg
Makaron jajeczny 2 szt./1,0 kg
Ryż 1 szt./1,0 kg
Mleko 1szt./ 1,0 l
Ser żółty 2szt./0,8 kg
Szynka drobiowa 2szt/0,6 kg

Łączny przydział żywności : 5,20 kg

 

Termin wydawania żywności w Grudniu 2017

Polskie Stowarzyszenie na rzecz Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną Koło w Elblągu informuje, że w dniach 08.12.2017 ,11.12.2017-13.12.2017 będzie wydawana żywność dla osób uprawnionych do uczestnictwa w Programie Operacyjnym POPŻ2014-2020. PODPROGRAM 2017

Przydział żywności w grudniu 2017 na jedna osobę:

Groszek z marchewką 2szt./0,8 kg

Koncentrat pomidorowy2szt./0,32 kg

Buraczki wiórki 1 szt./0,35 kg

Powidła śliwkowe 2szt./0,6 kg

Mleko UHT 1szt./1l.

Ser podpuszczkowy 1szt./0,40 kg

Cukier 1szt./1kg

Ryż 1 szt./1kg

Olej 1szt./1l.

Razem na jedna osobę: 6,47 kg

 

 Informacja o prowadzonych działaniach w ramach środków towarzyszących


Serdecznie zapraszamy na warsztaty ekonomiczne i warsztaty prawidłowego żywienia, które odbędą się w dniu 06.11.2017 roku o godzinie 9.30 w budynku PSONI przy  ulicy Saperów 14 d.
Warsztat prawidłowego żywienia poprowadzi p. Barbara Bukowska
Warsztat ekonomiczny poprowadzi p. Katarzyna Ciszewska- Wojtas
Działanie prowadzone we współpracy z Bankiem Żywności.

 

 

TERMIN WYDAWANIA ŻYWNOŚCI W MIESIĄCU LISTOPADZIE 2017

Polskie Stowarzyszenie na rzecz Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną Koło w Elblągu informuje, że w dniach 08.11.2017, 10.11.2017, 13.11-14.11.2017 będzie wydawana żywność dla osób uprawnionych do uczestnictwa w Programie Operacyjnym POPŻ 2014-2020. Podprogram 2017

 

ZMIANA W WYTYCZNYCH- PODPROGRAM 2017

W dniu 13-09-2017 r. MRPiPS  ogłosiło zmianę Wytycznych na POPŻ-Podprogram 2017.
Do zestawu rocznego zostały dodane 2 nowe produkty:
1) Miód wielokwiatowy 0,4 l/os
2) Kabanosy wieprzowe 0,36 kg/os

 

PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020
JEST WSPÓŁFINANSOWANY Z
EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM
PODROGRAM2017

CELEM PROGRAMU jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywno-ściowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  
sierpień 2017 – czerwiec 2018,  a jej celami szczegółowymi są:
a)    organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji partnerskich lokalnych, zwanych dalej OPL, zgodnie z zasadami PO PŻ,
b)    racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPO oraz z innych źródeł, na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym,
c)    przekazanie artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami PO PŻ,
d)    prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne.

OKRES REALIZACJI PODPROGRAMU: 23.03.2017- 15.07.2018.
OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI:   sierpień 2017 – czerwiec 2018
Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest przez Bank Żywności w Elblągu  [OPR] do Organizacji Partnerskich Lokalnych [OPL] na terenie województwa warmińsko-mazurskiego, która przekazuje żywność bezpośrednio do osób potrzebujących.
 KRYTERIA KWALIFIKOWALNOŚCI I SPOSÓB KWALIFIKACJI:
1.    Pomoc w ramach POPŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji życiowej (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie - których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj.: 1268,00 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 1028 zł dla osoby w rodzinie, stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.
2.    Sposób kwalifikacji:
•    OPS będą wydawać osobom potrzebującym skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej  lub przekazywać OPL listy osób zakwalifikowanych do pomocy  z POPŻ, pod warunkiem uzyskania zgody tych osób;
•    OPL mogą w swoich siedzibach przyjmować oświadczenia od osób kwalifikujących się do przyznania pomocy żywnościowej [załącznik nr 5 do wytycznych]. Oświadczenia wraz z wypełnionym skierowaniem  przekazywane będą do OPS, następnie OPS wystawia skierowania, które będą przekazywane do OPL;
•    OPL mogą samodzielnie kwalifikować wyłącznie osoby bezdomne do udziału  w POPŻ na podstawie podpisanego oświadczenia  [załącznik nr 6 do wytycznych].
 ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:
1.    Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym za pośrednictwem Organizacji Partnerskich Lokalnych w formie paczek żywnościowych lub posiłków:
2.    Paczka żywnościowa  to minimum kilka tj. składająca się z co najmniej  trzech artykułów spożywczych  z różnych grup towarowych  wydawanych jednorazowo  a wchodzących  skład  zestawu. Zestaw roczny artykułów spożywczych obejmuje:


1.    groszek z marchewką 4 kg,
2.    fasola biała 4 kg,
3.    koncentrat pomidorowy 1,76 kg,
4.    buraczki wiórki 1,05 kg,
5.    powidła śliwkowe 1,5 kg,
6.    makaron jajeczny 4,5 kg,       
7.    makaron kukurydziany bezglutenowy 0,5 kg
8.    ryż biały 4 kg,
9.    kasza gryczana 2 kg,
10.    herbatniki maślane 0,6 kg,
11.    mleko UHT 7 l,
12.    ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg,
13.    gulasz wieprzowy z warzywami 1,7 kg,
14.    szynka drobiowa 3 kg,
15.    szynka wieprzowa mielona 2,1 kg,
16.    pasztet wieprzowy 0,64 kg,
17.    filet z makreli w oleju 1,7 kg,
18.    cukier biały 4 kg,
19.    olej rzepakowy 4 l;  

 
3.    Posiłek  to każdy posiłek przygotowany w OPL, np. jadłodajnie, schroniska dla osób bezdomnych] do tego przeznaczone: śniadanie, II śniadanie, obiad – w szczególności  gorący posiłek, podwieczorek, kolacja]. Posiłki do spożycia na miejscu są przygotowywane i wydawane w placówkach posiadających zaplecze kuchenne (m.in. w schroniskach dla bezdomnych, jadłodajniach, noclegowniach) z wyłączeniem świadczenia usług firm zewnętrznych (np. catering).
4.    W  uzasadnionych sytuacjach np. stan zdrowia, lub indywidualne potrzeby żywno-ściowe  można zmienić artykuł spożywczy na inny w odpowiedniej proporcji  lub zwiększyć liczbę opakowań.
5.    W przypadku rodzin z dziećmi dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych do potrzeb rodzin .
6.    Żywność wydawana osobom potrzebującym  w ramach POPŻ wydawana jest nieodpłatnie.
SKŁADANIE SKARG PRZEZ OSOBY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCE:
Każda osoba potrzebująca ma prawo złożenia skargi dotyczącej sposób dystrybucji  żywność do Banku Żywności w Elblągu ul. Stefczyka 7/8 , 82-300 Elbląg  tel. 55 6486611,
 mail.: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. , następnie do Federacji Polskich Banków Żywności z siedzibą w Warszawie albo do Instytucji Zarządzającej - Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.
DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE:
Działania realizowane przez Bank Żywności na rzecz podopiecznych OPL, przy współpracy z OPL i OPS:
•    warsztaty kulinarne;
•    warsztaty edukacji ekonomicznej;
•    warsztaty dietetyczne;
•    warsztaty niemarnowania żywności.
Działania realizowane są w siedzibie organizacji biorącej udział w Podprogramie lub w miejscu wyznaczonym przez organizację na rzecz podopiecznych, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania. Terminy oraz miejsca realizacji warsztatów znajdują się na stronach internetowych Banków Żywności.
Działania realizowane przez Organizacje Partnerskie Lokalne rzesz podopiecznych to:
•    włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych, np.: zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa;
•    grupy wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji (np. osoby starsze, matki z dziećmi, osoby samotne);
•    pomoc towarzyszącą niezbędną do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych – osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej);
•    pomoc w utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym;
•    wsparcie psychologiczne/terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.
Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba,  która otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ – ale nie znaczy to, że każda osoba musi z nich skorzystać. Konieczna jest współpraca z OPS w zakresie rzeczywistych potrzeb objęcia wsparciem działaniami osób, które korzystają z POPŻ. Działania nie mogą się pokrywać z działaniami prowadzonymi w ramach innych funduszy unijnych (EFS i PROW) w danym województwie, ale muszą być z nimi komplementarne.

 

PODPROGRAM 2016 – efekty

1.    W ramach POPŻ Podprogram 2016, który był realizowany w okresie sierpień 2016 - czerwiec 2017 współpracowaliśmy z Bankiem Żywności w Elblągu.
2.    Program był skierowany do osób potrzebujących, o niskich dochodach, do których trafiły takie produkty jak:  makaron jajeczny 5 kg,  ryż biały 5 kg, herbatniki 2 kg, mleko UHT 9 l, ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg, groszek z marchewką 3,20 kg, fasola biała 3,20 kg, koncentrat pomidorowy 1,28 kg, powidła śliwkowe 1,20 kg, gulasz wieprzowy z warzywami 4,25 kg, filet z makreli w oleju 1,36 kg, szynka drobiowa 2,70 kg, szynka wieprzowa 0,3 kg, pasztet wieprzowy 0,16 kg, cukier biały 4 kg, olej rzepakowy 4 l.
3.    Za naszym pośrednictwem pomoc żywnościowa trafiła do 15 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej.
4.    Wydaliśmy osobom potrzebującym:

  • 0,82915 ton żywności;
  • 154 paczek żywnościowych;

5.    W ramach Podprogramu 2016 nasi podopieczni korzystający z pomocy żywnościowej uczestniczyli w działaniach towarzyszących. W ramach tych działań uczestniczyliśmy w warsztacie edukacyjnym, w których wzięło udział 12 osób
6.    Rodzaje warsztatów:

  • Żywieniowe -  jedno spotkanie dla 12 uczestników

PODPROGRAM 2016
Uwaga - najważniejsze zmiany w Wytycznych Instytucji Zarzadzającej ( MPRiPS ) z dnia 28-12-2016 r. § 6 Pkt 3. Otrzymuje brzmienie:
„Pomoc żywnościowa może być przekazywana do osób spełniających kryteria kwalifikowalności do statusu osoby najbardziej potrzebującej, tj.: osób i rodzin znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej, spełniających kryteria określone w art. 7 ustawy o pomocy społecznej i których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj. 1268 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1028 PLN dla osoby w rodzinie .
§ 6 Pkt 4.c. otrzymuje brzmienie:
„przestrzegać zasad wydawania paczki żywnościowej określonych w Wytycznych IZ:
Paczka żywnościowa dla 1 odbiorcy końcowego oznacza: minimum kilka (tj. co najmniej trzy) artykułów spożywczych z różnych grup towarowych wydanych jednorazowo, a wchodzących w skład zestawu w Podprogramie 2016.
Zestaw artykułów spożywczych w Podprogramie 2016 obejmuje:
• makaron jajeczny 5 kg,
• ryż biały 5 kg,
• herbatniki 2 kg,
• mleko UHT 9 l,
• ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg
• groszek z marchewką 3,20 kg,
• fasola biała 3,20 kg,
• koncentrat pomidorowy 1,28 kg,
• powidła śliwkowe 1,20 kg,
• gulasz wieprzowy z warzywami 4,25 kg,
• filet z makreli w oleju 1,36 kg,
• szynka drobiowa 2,70 kg,
• szynka wieprzowa 0,3 kg,
• pasztet wieprzowy 0,16 kg,
• cukier biały 4 kg,
• olej rzepakowy 4 l.”


Celem Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 jest dotarcie z pomocą żywnościową do grup osób najbardziej potrzebujących w całej Polsce. Od sierpnia 2016 roku rozpocznie się realizacja Podprogramu 2016, w ramach którego osoby najbardziej potrzebujące w całej Polsce będą mogły skorzystać ze wsparcia w postaci żywności, jak również możliwości uczestniczenia w różnych działaniach wspierających, edukacyjnych i włączających. Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 jest wspófinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
Do 14 czerwca 2017 roku w Polskim Stowarzyszeniu na Rzecz Osób z Upośledzeniem Umysłowym Koło w Elblągu osoby które otrzymają skierowanie z Ośrodka Pomocy Społecznej, będą mogły skorzystać ze wsparcia w postaci żywności, która cyklicznie będzie dystrybuowana w formie paczek żywnościowych. Do 14 czerwca 2017 roku, każda z osób otrzymujących paczki żywnościowe, otrzyma w nich produkty następującego typu: makaron jajeczny, ryż biały, herbatniki, mleko UHT, ser żółty , groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, powidła śliwkowe, gulasz wieprzowy z warzywami, filet z makreli w oleju, szynka drobiowa , cukier biały, olej rzepakowy.
Prócz wsparcia żywnościowego, Polskie Stowarzyszenie na Rzecz Osób z Upośledzeniem Umysłowym Koło w Elblągu realizować będzie cykliczne działania towarzyszące: Niefinansowane (obowiązkowe, realizowane przez OPL):


•    włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych, np.: zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa,
•    grupy wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji (np. osoby starsze, matki z dziećmi, osoby samotne).
•    pomoc towarzyszącą niezbędną do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych – osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej):
•    pomoc w utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym,
•    wsparcie psychologiczne/terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.


 Osoby korzystające ze wsparcia Programu w naszym województwie będą mogły również wziąć udział w ciekawych warsztatach edukacyjnych dotyczących wzmacniania samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego. O szczegółach informować będziemy na bieżąco. Wsparcie działaniami towarzyszącymi, pozwoli na zwiększenie wymiaru pomocy żywnościowej, która realizowana jest w ramach Programu.
Pomoc żywnościowa, w postaci paczki żywnościowej może być przekazywana do osób spełniających kryteria kwalifikowalności do statusu osoby najbardziej potrzebującej, tj.: osób i rodzin znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej, spełniających kryteria określone  w art. 7 ustawy o pomocy społecznej i których dochód nie przekracza 150% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej (951 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 771 zł dla osoby w rodzinie), na podstawie skierowania wystawionego przez właściwy terytorialnie Ośrodek Pomocy Społecznej, lub w przypadku osoby bezdomnej – oświadczenia podpisanego w organizacji.
Podprogram 2016 jest kontynuacją Podprogramu 2015, w ramach którego Polskie Stowarzyszenie na Rzecz Osób z Upośledzeniem Umysłowym Koło w Elblągu objęła wsparciem żywnościowym 24 osoby. Obok dystrybucji paczek, prowadzone były również działania takie jak:


•    Warsztaty dietetyczne w ramach działań towarzyszących Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020. Podczas warsztatów uczestnicy będą mogli zapoznać się z zasadami prawidłowego odżywiania, zaplanować jadłospis, dla całej rodziny z uwzględnieniem produktów unijnych pochodzących z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020  współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
•    PSOUU Koło w Elblągu zorganizowało konferencję naukową „Ku nowym wzorcom dorosłości Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną w świetle wdrażania Konwencji o Prawach Osób Niepełnosprawnych.
•    PSOUU Koło w Elblągu zorganizowało Dzień Sąsiada mający na celu integrację społeczną osób z niepełnosprawnością i lokalną społecznością. Wydarzenie odbywało się w trzech miejscach jednocześnie, tak aby jak największa liczba sąsiadów miała możliwość poznać się nawzajem.


Rok 2015

Celem Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 jest dotarcie z pomocą żywnościową do grup osób najbardziej potrzebujących w całej Polsce. Od połowy maja 2015 roku rozpoczęła się realizacja Podprogramu 2015, w ramach którego osoby najbardziej potrzebujące w całej Polsce będą mogły skorzystać ze wsparcia w postaci żywności, jak również możliwości uczestniczenia w różnych działaniach wspierających, edukacyjnych i włączających. Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 jest wspófinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

Do końca lutego 2016 roku w Polskim Stowarzyszeniu na Rzecz Osób z Upośledzeniem Umysłowym Koło w Elblągu, osoby które otrzymają skierowanie z Ośrodka Pomocy Społecznej, będą mogły skorzystać ze wsparcia w postaci żywności, która cyklicznie będzie dystrybuowana w formie paczek żywnościowych. Do końca lutego 2016 roku, każda z osób otrzymujących paczki żywnościowe, otrzyma w nich produkty następującego typu: makaron świderki, ryż biały, kaszę jęczmienną, płatki kukurydziane, mleko UHT, ser żółty , groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, dżem truskawkowy, mielonkę wieprzową , klopsiki w sosie własnym, cukier biały, olej rzepakowy.

PSOUU Koło w Elblągu prowadzi trzy placówki pobytu dziennego dla osób niepełnosprawnych intelektualnie: Ośrodek Rehabilitacyjno-Edukacyjno-Wychowawczy, niepubliczną placówkę oświatową, gdzie dzieci w wieku od 3 do 25 lat mogą spełniać obowiązek szkolny; Środowiskowy Dom Samopomocy dla dorosłych, gdzie uczestnicy mają zapewnioną opiekę oraz udział w terapii zajęciowej; Warsztat Terapii Zajęciowej, w którym uczestnicy mają zapewnioną rehabilitację społeczną i zawodową. Ponadto niepełnosprawni uczestnicy i ich rodziny korzystają ze wsparcia psychologicznego, pedagogicznego, terapeutycznego, socjalnego oraz rehabilitacji ruchowej.

Osoby korzystające ze wsparcia Programu w naszym województwie będą mogły również wziąć udział w ciekawych warsztatach edukacyjnych dotyczących wzmacniania samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego. O szczegółach informować będziemy na bieżąco. Wsparcie działaniami towarzyszącymi, pozwoli na zwiększenie wymiaru pomocy żywnościowej, która realizowana jest w ramach Programu.

Pomoc żywnościowa, w postaci paczki żywnościowej może być przekazywana do osób spełniających kryteria kwalifikowalności do statusu osoby najbardziej potrzebującej, tj.: osób i rodzin znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej, spełniających kryteria określone w art. 7 ustawy o pomocy społecznej i których dochód nie przekracza 150% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej (813 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 684 zł dla osoby w rodzinie), na podstawie skierowania wystawionego przez właściwy terytorialnie Ośrodek Pomocy Społecznej, lub w przypadku osoby bezdomnej – oświadczenia podpisanego w organizacji.

Podprogram 2015 jest kontynuacją Podprogramu 2014, w ramach którego Polskie Stowarzyszenie na Rzecz Osób z Upośledzeniem Umysłowym Koło w Elblągu objęło wsparciem żywnościowym 51 osób.

 

PODPROGRAM 2015  efekty

  1. W ramach POPŻ Podprogram 2015, który był realizowany w okresie maj 2015 - czerwiec 2016 do osób potrzebującym trafiły takie produkty jak mleko, ser podpuszczkowy, ser topiony, makaron świderki, ryż biały, kasza jęczmienna, płatki kukurydziane, kawa zbożowa, groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, dżem truskawkowy, mielonka wieprzowa, klopsiki w sosie własnym, cukier, olej rzepakowy.
  2. Pomoc żywnościowa trafiła do 24 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej.
  3. Wydaliśmy osobom potrzebującym ponad 1,837 ton żywności.
  4. W ramach Podprogramu 2015 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy jeden warsztat żywieniowy edukacyjny- rodzaj warsztatu- żywieniowy,w którym wzięły udział 3 osoby.


15.06.2015r.

 

Polskie Stowarzyszenie na Rzecz Osób z Upośledzeniem Umysłowym Koło w Elblągu serdecznie zaprasza na warsztaty dietetyczne w ramach działań towarzyszących Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020. Podprogram 2015, które odbędą się dnia 18.06.2015r o godzinie 16.00 w Elblągu przy ul. Saperów 14d.
Podczas warsztatów uczestnicy i ich rodziny będą mogli zapoznać się z zasadami prawidłowego odżywiania, zaplanować jadłospis dla całej rodziny z uwzględnieniem produktów unijnych.
Warsztaty przeprowadzi  Bank Żywności w Elblągu.
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 jest współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

 

Informacja o prowadzonych działaniach w ramach środków towarzyszących

Serdecznie zapraszamy na warsztaty ekonomiczne i warsztaty prawidłowego żywienia, które odbędą się w dniu 06.11.2017 roku o godzinie 9.30 w budynku PSONI przy  ulicy Saperów 14 d.

Warsztat prawidłowego żywienia poprowadzi p. Barbara Bukowska

Warsztat ekonomiczny poprowadzi p. Katarzyna Ciszewska- Wojtas

Działanie prowadzone we współpracy z Bankiem Żywności.

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE